Uzungöl İçin Kırmızı Alarm! Göz Alıcı Manzaralar İçin Son Şansınızı Kaçırmayın!

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Uzungöl ve Sera Gölü’nün kirlenme ve sığlaşma sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu belirtti. Bektaş, "Çarpık yapılaşma gölleri ciddi tehdit altına alıyor" ifadelerini kullandı.

Uzungöl İçin Kırmızı Alarm! Göz Alıcı Manzaralar İçin Son Şansınızı Kaçırmayın!

Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesinin en önemli turizm noktalarından biri olan Trabzon'daki Uzungöl ve Sera Gölü ile ilgili bilim çevrelerinden endişe verici bir uyarı geldi. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşımla, bu iki doğal gölün "ömürlerinin sona yaklaştığını" ifade etti.

elinizi-cabuk-tutun-artik-uzungolu-goremeyeceksiniz-trabzon-icin-kirmizi-alarm-verildi-1.png

"GÖLLER DE İNSANLAR GİBİ DOĞLAR, GELİŞİR VE SONSUZA KAVUŞUR"

"Ömürlerinin Sonuna Yaklaşan Göller" başlıklı paylaşımında, Prof. Dr. Bektaş, iki yıl önce gerçekleştirilen dip taramalarına rağmen göllerdeki sığlaşma ve kirlenmenin sürdüğünü vurguladı. Paylaşımındaki fotoğraflar ile Uzungöl'deki kirliliğin boyutlarını gözler önüne serdi.

"Göller, insanların yaşam döngüsü gibi doğar, gelişir ve sona erer" diyen Bektaş, bu doğal süreci hızlandıran başat etmenin insanoğlunun gerçekleştirdiği "düzensiz yapılaşma" olduğunu belirtti.

elinizi-cabuk-tutun-artik-uzungolu-goremeyeceksiniz-trabzon-icin-kirmizi-alarm-verildi-2.jpeg

"YAPAY, PLANLI VE MODERN GÖLLER YARATILABİLİR"

Prof. Dr. Bektaş, doğal göllerin bu duruma bırakılmasına karşı bir çözüm de önerdi. Uzman, "Düzensiz yapılaşma ve ölümün eşiğine gelen doğal göllere alternatif olarak, planlı, modern ve yapay turistik göller inşa etmek mümkündür" şeklinde konuştu.

Bölgedeki iklim değişikliğinin yayla ve göl turizminin önemini artırdığını belirten Bektaş, doğal güzelliklerin korunması ve sürdürülebilir turizm alanları oluşturulması gerektiğini vurguladı. Bu açıklama, bölgedeki doğal mirasın korunması amacıyla acil müdahale gerekliliğine dair dikkat çekici bir çağrı niteliği taşımaktadır.

Prof. Dr. Osman Bektaş’tan Marmara Fay Hattı hakkında tarihsel değerlendirme: Beklenen büyük deprem gerçekten olacak mı?Prof. Dr. Osman Bektaş’tan Marmara Fay Hattı hakkında tarihsel değerlendirme: Beklenen büyük deprem gerçekten olacak mı?

Prof. Dr. Osman Bektaş, Bursa ve Çanakkale hattına dikkat çekti: Stres birikimi büyük deprem riskini artırdıProf. Dr. Osman Bektaş, Bursa ve Çanakkale hattına dikkat çekti: Stres birikimi büyük deprem riskini artırdı