TÜİK'ten 2025 Temmuz Enflasyon Raporu Bekleniyor! Tarih Belli Oldu

Haziran ayı enflasyon verileri ile 6 aylık enflasyon farkı belli oldu. Şimdi gözler Temmuz ayı enflasyon rakamlarına çevrildi. TCMB, Haziran Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı. Rapora göre yıllık enflasyon, gıda ve hizmet kategorilerinde düşüş gösterirken diğer ana gruplarda artış yaşandı. Temmuz enflasyon rakamları ne zaman duyurulacak? Detaylar burada...

TÜİK'ten 2025 Temmuz Enflasyon Raporu Bekleniyor! Tarih Belli Oldu

TÜİK, Temmuz ayına ait enflasyon verilerini açıklamaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz Haziran ayında aylık enflasyon %1.37, yıllık enflasyon ise %35.05 seviyesine ulaşmıştı. Ayrıca, 6 aylık enflasyon farkı da belirginleşti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Haziran Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu da yayımladı. Peki, TÜİK Temmuz ayı enflasyon rakamlarını ne zaman duyuracak? İşte detayları...

2025 HAZİRAN ENFLASYON RAKAMLARI NELERDİ?

TÜİK, 2025 yılı Haziran ayı enflasyon verilerini 3 Temmuz Perşembe günü saat 10.00'da sundu. Bu verilere göre, Haziran ayında enflasyon aylık %1.37, yıllık %35.05 olarak kaydedildi.

2025 TEMMUZ AYI ENFLASYONU NE ZAMAN DUYURULACAK?

Her ayın 3'ünde açıklanan enflasyon verileri için, bu ay 3 Ağustos Pazar gününe denk geldiği için TÜİK, Temmuz ayı verilerini 4 Ağustos Pazartesi günü saat 10.00'da paylaşacak.

TCMB, HAZİRAN AYI FİYAT GELİŞMELERİ RAPORUNU AÇIKLADI

TCMB, Haziran Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı. Raporda, yıllık enflasyonun gıda ve hizmet gruplarında azaldığı, diğer ana gruplarda ise artış kaydedildiği belirtildi. Hizmet ve enerji gruplarında aylık fiyat artışları dikkati çekerken, gıda fiyatlarında sınırlı bir düşüş gözlemlendi. İşlenmemiş gıda fiyatları, sebze kaynaklı olarak gerilerken işlenmiş gıda fiyatlarında aylık artış azaldı.

Ayrıca, taze meyve ve sebze fiyatlarındaki düşüşün mevsim normallerinin altında kalarak işlenmemiş gıda fiyatlarında düşüşü sınırladığı ifade edildi. Enerji grubundaki jeopolitik gelişmeler, akaryakıt fiyatlarının yanı sıra şebeke suyu gibi gruplar için de aylık artış nedenlerinden biri oldu.

Hizmet gecikmeleri aylık enflasyonda yükseliş gösterirken, bu dönemde bayram ve akaryakıt fiyatlarının da etkisiyle ulaştırma hizmetleri başta olmak üzere eğitim ve kira gibi diğer alt kalemler öne çıktı.

Temel mallardaki aylık enflasyon düşüşünü sürdürdü. Dayanıklı tüketim mallarında, beyaz eşya dışındaki unsurlarda sınırlı artışlar kaydedildi.

Üretici enflasyonu son dönemde jeopolitik gelişmeler nedeniyle olumsuz etkilendi. Enerji kalemlerinin etkisiyle aylık üretici enflasyonu yükselerek yıllık %24,45 seviyesine çıktı.

Bu durumu takip eden veriler, Haziran ayında, dağılıma dayalı ana eğilim göstergelerinin bir önceki aya göre belirgin bir değişiklik göstermediğini ortaya koydu.

YILIN İLK 5 AYINA AİT ENFLASYON VERİLERİ

2025 yılı itibariyle ekonomistlerin enflasyon beklentileri ve gerçekleşmeler şu şekildedir:

Tarih Ekonomistlerin yıl sonu enflasyon tahmini (Yüzde) Aylık Tahmin (Yüzde) Gerçekleşme (Yüzde)
Ocak 27,58 4,29 5,03
Şubat 28,67 2,97 2,27
Mart 30,62 2,87 2,46
Nisan 31,16 3,24 3
Mayıs 31,17 2,10 1,53
Haziran 30,41 1,53

GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER İLE HİZMET GRUPLARININ ENFLASYONA KATKILARI DÜŞTÜ

Yıllık tüketici enflasyonuna etki eden gruplar incelendiğinde, temel mallar, enerji ve alkol-tütün-altın gruplarının katkıları bir önceki aya göre sırasıyla 0,24, 0,09 ve 0,01 puan artış gösterirken, gıda ile alkolsüz içecekler ve hizmet gruplarının katkılarıysa her biri %0,66 ve %0,04 oranında azalmıştır.

Mevsim etkisinden arındırılmış verilerle, tüketici fiyatlarının aylık artışında belirgin bir değişiklik gözlemlenmedi. Aylık artışlar, B endeksinde önceki aya göre sınırlı bir azalma kaydetti, C endeksinde ise yatay bir seyir izledi. B endeksini oluşturan temel öğeler ile işlenmiş gıdada fiyatlar zayıflarken, hizmette ise artış kaydedildi.

TCMB'nin izleme altındaki göstergeleri, Haziran ayında enflasyonun ana eğiliminin hem aylık hem de üç aylık ortalamalar açısından belirgin bir değişiklik göstermediğini ortaya koydu.

Hizmet fiyatlarındaki artış Haziran'da %2.73 ile bir miktar yükseldi; grup yıllık enflasyonu %50.34 düzeyine düştü. Diğer hizmetler alt grubunda yıllık enflasyon sınırlı bir artış gösterirken, diğer alt gruplarda gerileme görüldü.

Aylık fiyat artışları arasında ulaştırma, eğitim ve kira gibi kalemler öne çıkarken, diğer ek kalemlerde ılımlı bir seyir izlendi.

Haziran ayında, ulaştırma hizmetleri fiyatları bayram ve akaryakıt fiyatlarındaki değişimlerin etkisiyle %4.01 oranında artış kaydedildi. Bu gelişimde, kara yoluyla şehirler arası yolcu taşımacılığında fiyatların %23,57 yükselmesi belirleyici oldu.

Diğer hizmetler alt grubunda ise eğitim hizmetleri, özel okul ücretlerindeki artış nedeniyle bir önceki aya oranla gelişim gösterdi.

Bu dönemde, aylık kira enflasyonu, sözleşme yenileme oranlarındaki mevsimsel artış nedeniyle bir önceki aya göre %3.97 oranında gerçekleşti ve grup yıllık enflasyonu %82.97'ye geriledi.

Mayıs ayında ılımlı bir artış gösteren lokanta-otel fiyatları Haziran ayında %2.10 oranında bu eğilimini sürdürdü.

Son üç aydır neredeyse sabit kalan haberleşme grubunun aylık enflasyonu %1.48 ile hafif bir artış gösterdi. Temel mal grup fiyatları %1.01 artarken, grup yıllık enflasyonu %21.09'a ulaştı.

YILLIK ENFLASYON DAYANIKLI MAL GRUBUNDA ARTIŞ GÖSTERİYOR, DİĞER TEMEL MALLARDA DÜŞÜYOR

Rapora göre, yıllık enflasyon dayanıklı mal (altın hariç) ve giyim ayakkabı gruplarında artarken, diğer temel malların grubunda bir miktar düşüş kaydedildi. Dayanıklı tüketim mallarındaki fiyat artışı %1.24 ile önceki aya göre zayıflarken, beyaz eşya fiyatları %3.04 yükseldi. Otomobil fiyatlarındaki artış ise %1.07 düzeyinde kalmış, mobilya fiyatları ise görece sabit kaldı.

Giyim ve ayakkabı alt grubunda, indirim sezonuna geçilmesi nedeniyle %0.32 azalma görülürken, diğer temel mallar grubunda aylık enflasyon %1.59 ile bir miktar yükseldi.

Enerji fiyatları Haziran ayında %2.27 artarak grup yıllık enflasyonu %45.40 seviyesine ulaştı.

Küresel jeopolitik gelişmeler neticesinde artan petrol fiyatları, akaryakıt fiyatlarının %4.13 oranında yükselmesine neden oldu.

Şebeke suyu tarifelerinde de artışlar devam etti (%4.97) ancak elektrik fiyatında, son kaynak tedarik tarifesi uygulaması çerçevesinde bir miktar düşüş yaşandı.

YILLIK ENFLASYON İŞLENMEMİŞ VE İŞLENMİŞ GIDA ALT GRUPLARINDA GERİLEDİ

Haziran ayında gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatları %0.27 düşerken, grup yıllık enflasyonu %30.20’ye geriledi. Yıllık enflasyon, işlenmemiş gıda ve işlenmiş gıda alt gruplarında sırasıyla 3.27 ve 2.24 puan azaldı ve %30.26 ile %29.97 seviyelerine indi.

Aylık bazda, işlenmemiş gıda fiyatları sebze, yumurta ve beyaz etin etkisiyle %1.68 geriledi. Ancak, taze meyve ve sebzelerdeki düşüş mevsimsel normallerin gerisinde kaldığı için işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düşüş sınırlı kalmıştır.

Bu süreçte, kırmızı et fiyatları Kurban Bayramı’nın etkisiyle ılımlı bir seyre girmiştir. İşlenmiş gıda grubu, aylık %0.97 ile artış göstermişken, ekmek ve tahıl kategorisindeki bazı ürünlerde fiyat artışları dikkat çekti. Yurt içi üretici fiyatları Haziran ayında %2.46 artarken, yıllık enflasyon 1.32 puan artarak %24.45’e ulaştı.

Bu dönemde ana sanayi grupları açısından, jeopolitik gelişmelerin etkisiyle enerji ürünlerinde %8.42’lik artış ön plana çıkarken, sermaye malı, dayanıklı tüketim malı, ara malı ve dayanıksız tüketim malı gruplarında sırasıyla %2.26, %2.12, %1.77 ve %1.12 artışlar kaydedilmiştir.

Sektör bazında aylık fiyatların incelendiğinde, elektrik, gaz, buhar iklimlendirme ve rafine petrol ürünleri ile su, suyun arıtılması ve dağıtılması fiyat artışlarıyla dikkat çekiyor.