LGS Tercih Süreci Hızla Yaklaşıyor! Son Tarih Nedir ve Nasıl Yapılır?
LGS tercih süreleri sürüyor. Millî Eğitim Bakanlığı, "2025 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu"nu yayımladı. Tercih işlemleri e-okul üzerinden veya herhangi bir ortaokul müdürlüğünden gerçekleştirilebilir. Okul türleri, il, ilçe ve 2024'e ait yüzdelik dilimleri LGS tercih robotu sayesinde keşfedin. LGS tercihleri ne zaman bitiyor? Lise tercihleri nasıl ve nereden yapılır?

LGS tercih dönemi, 24 Temmuz'da tamamlanacak. Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri, proje okulları ve mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına merkezi sınav puanına dayalı olarak tercih etme hakkı elde edilecek. Adaylar, merkezi sınav puanı ile öğrenci kabul eden okullar, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç farklı grupta tercih yapma imkanı bulacak. İşte LGS tercihleri hakkında detaylar.

2025 LGS TERCİH TARİHLERİ
Millî Eğitim Bakanlığı tarafından "2025 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu" yayımlandı.
Bu çerçevede, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) dahilinde gerçekleştirilecek ortaöğretim tercih süreci, 14 Temmuz 2025'te başladı ve 24 Temmuz 2025 tarihinde saat 17.00'de sonlanacak.
LİSE TERCİHİ NASIL YAPILIR?
8. sınıfı tamamlayan ya da mezun olan öğrenciler, yerleştirme işlemleri için tercihlerde bulunabilirler.
Tercih işlemleri, öğrenciler ve velileri tarafından https://e-okul.meb.gov.tr adresi üzerinden veya herhangi bir ortaokul ya da imam hatip ortaokulu müdürlüğünden gerçekleştirilebilecektir. Yapılan tercihlerin ilgili ortaokul müdürlüğü tarafından onaylanması zorunludur.
Merkezi sınava katılan ve bu sınavdan puan alan tüm öğrenciler, yerel yerleştirme ile öğrenci kabul eden okulları tercih etmek zorundadır. Eğer yerel yerleştirme ekranında tercih yapılmazsa, öğrencilere merkezi sınav ile öğrenci kabul eden okullar ve pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacaktır.
Özel ortaöğretim kurumlarına kaydı tamamlanmış olan öğrenciler, tercih yapamaz ve daha önce tercih edenlerin tercihleri geçersiz sayılır.
E-OKUL GİRİŞ EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ
LGS'DE KAÇ TERCİH HAKKI VAR?
Öğrenciler, merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile öğrenci kabul eden okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta tercih yapabilecek. Merkezi sınava katılmayan öğrenciler ise sadece yerel yerleştirme ile öğrenci kabul eden okullar ve pansiyonlu okullar arasında tercih yapma hakkına sahiptir.
Öncelikle, öğrenciler yerel yerleştirme ile öğrenci kabul eden okullar ekranından tercih yaparlar. Yerel yerleştirme tercihlerinde, ilk 3 okulun kayıt alanından seçilmesi şartıyla, en fazla 5 okul tercih edilebilecek.
Yapılan tercihlerde ise, aynı türden okullardan (anadolu lisesi, mesleki ve teknik anadolu lisesi, anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilebilir.
Yerel yerleştirme tercihlerini tamamlayarak kayıt işlemlerini gerçekleştiren öğrenciler, tercih etmeleri durumunda merkezi sınavla öğrenci alan okullar için açılan ekrandan en fazla 10 okul, pansiyonlu okullar tercih ekranından ise en fazla 5 okul tercih edebilir; böylece toplamda 20 okula tercih yapma imkânı bulabilirler.
Merkezi sınava katılmayan öğrenciler için merkezi sınavla öğrenci kabul eden okullar tercih ekranı açılmayacaktır.
Yerel yerleştirme tercih ekranındaki okullar şu şekilde gösterilmektedir:
Yeşil renk, "Kayıt Alanında" yani öğrencinin ikamet adresi ile aynı kayıt alanındaki okulları temsil eder.
Mavi renk, "Komşu Kayıt Alanında" öğrencinin ikametinin bulunduğu komşu kayıttaki okulları belirtir.
Kırmızı renk ise "Diğer" alanlarını ifade eder; bu da öğrencinin ikamet adresine göre bulunduğu kayıt alanı ve komşu kayıt alanında yer almayan farklı il içi ve il dışı kayıt alanlarındaki okulları gösterir.

KONTENJAN TABLOLARI VE YÜZDELİK DİLİMLER AÇIKLANDI
LGS çerçevesinde merkezi sınav ile öğrenci kabul edecek okulların bu yılki kontenjanları ve geçen yılki yüzdelik dilimleri e-Okul sistemi üzerinden yayımlandı.
e-Okul platformu üzerinden, kontenjan tabloları ve 2024'te bu okullara yapılan yerleştirme ile ilgili en düşük ve en yüksek yüzdelik dilimler görüntülenebilmektedir.
Bu sayede öğrenciler, bu yılki sınavdaki yüzdelik dilimlerini, okulların geçen yılki taban ve tavan yüzdelik dilimleri ile karşılaştırma fırsatı bulmaktadırlar.

Ayrıca, yerel yerleştirme kapsamında sınavsız öğrenci kabul eden okulların kayıt bölgelerine göre tercih tablolarına da e-Okul üzerinden erişmek mümkündür.
LGS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ