İstanbul'da Koordineli Mücadele! Büyükşehir’den Yeni Stratejiler
Muğla Büyükşehir Belediyesi, halkın can ve mal güvenliğini temin etmek için baca denetimlerini kesintisiz olarak gerçekleştiriyor.

Muğla'da yangın tehlikesini en aza indirerek toplumsal huzuru artırmayı hedefleyen Muğla Büyükşehir Belediyesi, 2024 itibarıyla toplamda 2 bin 364 baca denetimi gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesi, bu alandaki faaliyetleriyle potansiyel yangınların önüne geçmeyi amaçlıyor.
Baca Temizlikleri Üç Gün İçinde Yeniden Kontrol Ediliyor
Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nda Eğitim Amiri olan Mehmet Haluk Önen, itfaiyenin baca temizliği konusunda 26 yetkili firmayla iş birliği yaptığını ve uygulanan temizliklerin ardından yeniden denetimlerin gerçekleştirildiğini belirtti.
Önen, “Mevzuatlar, itfaiye teşkilatlarına bacaların temizlenmesi ve denetlenmesi yetkisi veriyor. Muğla İtfaiyesi olarak, bu yetkiyi 26 firma arasında dağıtarak bacaların temizliğini güvence altına alıyoruz. Bu firmalar, aldıkları yetki doğrultusunda ilimizde baca temizleme işlemlerini yürütüyor. Muğla İtfaiyesi olarak, firmaların yaptığı temizlikleri üç gün içinde tekrar denetliyoruz. Eğer temizlik yeterli bulunmazsa, firmaya yenileme işlemi için ücretsiz hizmet sunuyoruz.” dedi.
Olumsuz Durumlarda İdari Faaliyetler Uygulanıyor
İtfaiye ve zabıta ekiplerinin iş birliğiyle düzenli denetimlerin sürdürüldüğünü ifade eden Muğla Büyükşehir Belediyesi Zabıta görevlisi Melike Melek Karalı, “Muğla İtfaiyesi ile birlikte işletmelerin baca denetimlerini gerçekleştirmekteyiz. Herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamız durumunda, itfaiye ekiplerimiz hızlı bir şekilde bilgi veriyor. Biz de işletme sahiplerine gerekli uyarıları yapıyoruz. Süregelen olumsuzluk durumlarında ise idari işlemler uygulama yoluna gidiyoruz. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Aras, vatandaşların can ve mal güvenliğine son derece önem veriyor; bu nedenle itfaiye ekiplerimizle koordineli bir şekilde denetimlere devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Düzenli Bakım Hayati Derecede Önem Taşıyor
Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nda mühendislik görevini yürüten Emre Yıldırım, yangın önlemleri üzerine önemli bilgiler sundu. Yıldırım, mutfaklarda meydana gelebilecek yangın risklerine karşı alınması gereken önlemlerin kritik bir yere sahip olduğunu vurguladı ve büyük mutfaklarda uygulanması gereken gerekli önlemleri açıkladı.
Yıldırım, “Vatandaşlarımızın mutfaklarda olası yangınlara karşı dikkatli olması son derece önemlidir. Konut dışındaki alışveriş merkezleri, yüksek binalar ve yiyecek fabrikalarındaki büyük mutfaklara otomatik yangın söndürme sistemleri kurulmalıdır. Ayrıca, 100'den fazla kişiye yemek hizmeti sunan mutfaklarda gaz kaçağını algılayan, otomatik gaz kesen ve uyarı yapan sistemlerin yer alması gereklidir. Bodrum katlarda gaz kullanılan mutfaklar için havalandırma ve ikinci bir çıkış kapısı bulundurulmalıdır. Yangının yayılmasını önlemek için mutfaklar, yangına dayanıklı duvarlarla ayrışmalıdır. LPG tüpleri bodrum katlarda saklanmamalı ve gaz kaçaklarına karşı sensör ve otomatik sistemler kullanılmalıdır. Davlumbaz söndürme sisteminin düzenli bakım ve kontrolleri ihmal edilmemelidir. Bu basit ama etkili önlemler, potansiyel yangınların büyümeden önlenmesine yardımcı olup, can ve mal güvenliğini korur.” diye ifade etti.
Başkan Aras: “Halkımızın Güvenliği, Bizim için En Üst Düzey Görevdir”
Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, vatandaşların can ve mal güvenliğinin her zaman öncelikli konuları arasında yer aldığını vurguladı.
Başkan Aras, “Bizim için en önemli görev halkımızın güvenliğini sağlamak. Yangın gibi olağanüstü durumlarla başa çıkabilmek amacıyla baca denetimlerimizi titizlikle sürdürüyoruz. İtfaiye ve zabıta ekiplerimiz, uyumlu bir şekilde tüm ilçelerimizde kapsamlı denetimler yürütüyor.”
“Muğla'nın her köşesinde halkın can ve mal güvenliğini sağlamak adına çalışmalarımıza devam edeceğiz. Hep birlikte güvenli ve huzurlu bir Muğla için el birliğiyle çabalıyoruz.” dedi.