İstanbul'da Kira Fiyatlarına Şok Zam! Olcay Selvi'den Kiracılara ve Ev Sahiplerine Kapsamlı Uyarılar
İstanbul'daki yüksek kira bedellerine dikkat çeken Gayrimenkul Uzmanı Olcay Selvi, TGRT Haber'e yaptığı özel açıklamalarla sektördeki köklü değişim ihtiyacını vurguladı.

Gayrimenkul Uzmanı Olcay Selvi, TGRT Haber'e verdiği özel mülakatta İstanbul'daki gayrimenkul krizine dikkat çekti. Selvi, arsaların yetersizliği, maliyetlerin artışı ve plansız büyümenin piyasa dengesini bozduğunu ifade ederek, kapsamlı bir yeniden yapılandırma gerekli olduğunu vurguladı.

KİRA ORANLARINDA YÜZDE 193 ARTIŞ
Selvi, "İstanbul'da kira bedelleri yüzde 193 oranında artmış durumda. Bu oran Dubai’de bile yalnızca yüzde 120." diyerek, bu tür artışların dünya genelinde nadir görüldüğünü belirtti. "New York'ta bile son beş yılda yaşanan artış yalnızca yüzde 50 civarında. Biz her yıl geriye gidiyoruz." şeklinde konuştu.

İSTANBUL'U YENİDEN PLANLAMALIYIZ
İstanbul'da sürdürülen yapılaşma sürecinin sürdürülebilir olmadığını savunan Selvi, mevcut yapıların yükseltilmesinin kalıcı bir çözüm getirmeyeceğini belirtti. "İstanbul'da arsa kalmadı ve inşaat maliyetleri sürekli artmakta. Varolan yapıları yükseltmek, altyapı problemlerini beraberinde getiriyor. Tüm İstanbul yeniden planlanmalı. Bu, bize on yıl kaybettirebilir, fakat gelecekte büyük kazançlar sağlayabilir." dedi.

İMAR PLANLAMASI TEK ÇATI ALTINDA YAPILMALI
İmar süreçlerinin yerel yönetimlerden alınıp merkezi bir yapı altında toplanması gerektiğini belirten Selvi, "Her ilçe kendi başına karar alıyor ve bu durum şehirde görüntü kirliliğine yol açıyor." diyerek mevcut sistemin eksikliklerine dikkat çekti.

Selvi, sanayi alanlarının şehir içinde kalmasının da önemli bir sorun olduğunu belirtti: "Bu sadece inşaat veya gayrimenkul meselesi değil; çok paydaşın yer aldığı bir masa kurulmalı ve şehir tüm yönleriyle değerlendirilmeli." şeklinde konuştu.

MÜTEAHHİTLER YENİ BİNALAR YAPMIYOR
Piyasalardaki arz-talep dengesizliğine dikkati çeken Selvi, arsa sahiplerinin tutumlarının yatırım süreçlerini olumsuz etkilediğini belirtti. "Arsa sahipleri, artık arsanın yalnızca yüzde 50'sini vermekle yetinmiyor; üzerine para talep ediyor. Müteahhitlerin metrekare maliyeti 1.500 doları aştı. Yeni bina yapmak artık cazip gelmiyor. Boş konutlar müteahhitlerin elinde duruyor. Vatandaşlar da fiyatların daha da yükselmesini bekleyerek mülklerini kiraya vermekten çekiniyor." dedi.

AYNI BİNADA FARKLI KİRALAR
Kiraların kontrolsüz bir şekilde arttığını dile getiren Selvi, piyasadaki dengesizliğe dikkat çekti: "İstanbul'un en uygun bölgelerinden Bağcılar'daki 100 metrekarelik bir dairenin kirası 16 bin liraya kadar yükseldi. Ancak aynı bölgede 75 bin liraya kiralanan daireler de bulunmakta. Bu durum, Beşiktaş Bebek'teki fiyatlarla rekabet ediyor. Satış fiyatları artık 5 milyon TL'nin altına inmiyor."

Selvi, kiracıların kendileri için artışı ne kadar fazla alırlarsa, ev sahiplerinin de o kadar zam yapacağını belirterek, "Kiracılar, 'Ne kadar zam aldıysam, ev sahibim de o kadar zam yapsın.' düşüncesindeler. Alt kat 15 bin liraya kiralanırken, üst kat ise 45 bin liraya kiraya verilebiliyor. Bu durum piyasa dengesini tamamen alt üst ediyor." dedi.

Selvi, geçtiğimiz yıl uygulanan yüzde 25 kira artış sınırının piyasada önemli etkiler bıraktığını da ifade etti: "Bu uygulama yanlıştı, kaldırıldı ama etkileri hala sürüyor. Serbest piyasa var ancak birçok etken söz konusu. Hatta üst kattaki komşunun tutumu dahi kira bedelini etkileyebiliyor." diyerek durumu özetledi.

DEVLETİN MÜDAHALESİ GEREKİYOR, YENİ BİR MODEL ORTAYA KONMALIDIR
Bu sorunların üstesinden gelinmesi için güçlü bir kamu iradesinin şart olduğunu belirten Selvi, "Devletin bu alana ciddi bir şekilde müdahale etmesi gerekiyor. Gayrimenkul sektöründe kapsamlı ve çok yönlü bir planlama zorunludur. Her ilçede kentsel dönüşüm projeleri hızla sürse de bu gidişatla 25 yılda bile tamamlanamaz." çağrısında bulundu.

Selvi, İstanbul’un potansiyeline de dikkat çekerek, "Dünya bir ülke olsaydı, İstanbul başkent olurdu," sözüyle sonlandırdı. "Ancak bu şehrin değerini korumak için gayrimenküllerimizi doğru şekilde yönetmeliyiz." diyerek düşüncelerini tamamladı.