Dünya Altın Konseyi'nden Kritik Rapor: 2025 için Üç Farklı Senaryo!
Dünya Altın Konseyi verilerine göre, 2025'in ilk altı ayında altın, dolar cinsinden yüzde 26 değer kazandı. Zayıflayan dolar ve artan jeopolitik risklerle desteklenen altın için yılın geri kalanında üç senaryo mevcut: Mevcut durum korunursa yüzde 0-5 artış, stagflasyon riski derinleşirse yüzde 10-15 yükseliş, küresel risklerin azalması durumunda ise yüzde 12-17 düşüş öngörülmekte.

2025 yılının ilk altı ayında yatırımcıların ilgisini çekmeyi başaran altın, yıllık yüzde 26'lık bir artışla kazanç sıralamasında ilk sıraya yerleşti. ABD doları karşısında 3 bin 287 dolar/ons seviyelerine ulaşan altın, 26 kez yeni tarihi zirve kaydetti. Dünya Altın Konseyi’nin yayımladığı 2025 Ara Dönem Görünüm Raporu'na göre, fiyat artışında etkili olan faktörler arasında zayıflayan dolar, sabit kalan faiz oranları ve artan jeopolitik riskler öne çıkıyor.
İlk altı aylık dönemde günlük ortalama işlem hacminin 329 milyar dolara ulaştığı; bunun yanında altın destekli borsa yatırım fonlarının toplam varlık değeri 383 milyar dolara yükseldi. Merkez bankaları, alımlarını sürdürerek piyasada güvenli liman talebini artırmaya yardımcı oldu.
İKİNCİ YARI İÇİN ÜÇ FARKLI SENARYO
Raporun ikinci bölümünde, yılın geri kalanında altının nasıl bir seyir izleyeceğine dair üç farklı senaryo sunuluyor. Temel senaryoya göre, global büyümenin potansiyelin altında kalması ve ABD Merkez Bankası'nın yıl sonunda 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapması bekleniyor. Böyle bir durumda, altının yıl sonuna kadar yüzde 0 ila 5 arasında ek bir getiri sağlayabileceği öngörülüyor.
Küresel koşulların kötüleştiği boğa senaryosunda ise altın fiyatlarının, yılın ikinci yarısında yüzde 10 ila 15 arası bir artış göstermesi bekleniyor. Jeopolitik risklerin artması ve stagflasyonun etkisinin güçlendiği bir ortamda, yatırımcıların güvenli liman arayışı altın talebini artırabilir.
Ancak, risklerin büyük ölçüde ortadan kalktığı, büyümenin toparlandığı ve ABD tahvillerine dönüş yaşandığı bir ayı senaryosuna göre, altın fiyatlarında yüzde 12 ila 17 arasında bir düşüş olabilir. Yine de uzmanlar, altının 3 bin dolar/ons seviyelerinde güçlü bir destek bulduğunu ve bu seviyelerde yeni alımların devreye girebileceğini dile getiriyor.
YÜKSEK FİYATLAR, DENGELENEN TALEP
Diğer yandan, rekor seviyelere ulaşan fiyatlar, tüketici talebini baskılamaya devam ederken, hurda altın dönüşümünü de artırıyor. Fakat, yatırım ve merkez bankası kaynaklı talebin devamlılığının, altın açısından genel görünümü desteklediği belirtiliyor.
Raporun sonunda, “Altın fiyatları, yılın ikinci yarısında küresel risklerin ve para politikalarındaki belirsizliklerin etkisi altında yön arayışında olacak. Ancak tüm senaryolar altında altın, hem taktiksel hem de stratejik yatırım açısından avantajlı konumunu koruyacaktır” şeklinde bir değerlendirme yapıldı.